Саопштења

СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Сваке године 5. јуна широм света се обележава Светски дан заштите животне средине. Циљ обележавања овог дана јесте подизање свести о значају очувања и унапређења животне средине. Светски дан заштите животне средине установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1972. године и одржава се 5. јуна у више од 100 земаља.
Обележавањем Светског дана заштите животне средине скреће се пажња на последице појединих људских активности које угрожавају живот на планети, као што су загађење ваздуха, вода, земљишта, уништавање шума и нестанак великог броја врста, како би се стимулисао развој еколошке свести људи. Неопходно је успоставити складан однос екологије и привреде, како би се природно богатство планете Земље сачувало за будуће нараштаје.
Када је реч о овој важној области у граду, Лесковац има потпуно заокружен систем од производње питке воде, прераде отпадне воде у циљу заштите водотокова, до одлагања отпада на регионалну депонију.
Заштита животне средине и подизање еколошке свести је важан задатак и обавеза свих нас, јер очување животне средине није локални већ глобални проблем који морамо решавати заједничким снагама како бисмо обезбедили чистију, зеленију и здравију будућност за себе и будуће генерације.
Зато данас када се обележава "Светски дан заштите животне средине" поделимо знање са породицом и пријатељима о овом значајном дану за планету Земљу и почнимо да делујемо на оне ствари које можемо да променимо!