Вести

Први предизборни митинг листе Александар Вучић – Лесковац не сме да стане одржан у Грделици

„Грделица, и места која нас окружују, имају нови сјај. У овај предивни крај нашег града била су усмерена улагања, инвестиције у инфраструктуру, образовање, у бољи живот наших уважених суграђана“ – овим речима је данас у Грделици, на првом предизборном митингу листе Александар Вучић – Лесковац не сме да стане, своје обраћање започео председник Градског одбора Српске напредне странке Лесковац др сци. мед. Горан Цветановић.

Уз констатацију да је Грделица одувек била једна од најјачих база Српске напредне странке председник Цветановић се захвалио на подршци коју мептани овог краја пружају нашој партији и поручио им да ће овај крај наставити да се развија:
„У наредном периоду планирамо да наставимо рад на решењу водоснабдевањa. Ради се о великом и сложеном пројекту са тренутном процењеном вредношћу од 1,8 милиона евра у дужини од 12.060 метара, пројекти су припремљени. Наставиће се и уређење путева у дужини од преко 4000 метара, а међу њима су Грделици, Малој Копашници, Зољеву, Великој Сејаници, Грделици селу, Ораовици, Тулову и главна улица 29. новембра која ће добити нови асфалт...

Све о чему сам данас говорио, сви наши планови за даљи напредак нашег места, осликавају бригу о сваком појединцу, сваком човеку, жени и детету. И да знате, већ у наредним данима поново ћемо имати задовољство да се сусретнемо са некима од вас. Већ у четвртак поново ћемо бити овде када ћемо уручити субвенције за подршку пољопривредницима, уручићемо 72 уговора укупне вредности 3,2 милиона динара. Нисмо заборавили ни децу, и у току децембра ћемо свој деци до 10 година уручити богате и квалитетне пакетиће како за девојчице, тако и за дечаке. До краја овог месеца ћемо родитељима ученицима од 2. до 8. разреда уплатити на текуће рачуне од 7 до 13 хиљада динара, а пошто сте, вероватно већ набавили књиге, деци ћете омогућити оно што је најпотребније, и то је први пут да је неко спровео такву акцију, а сви су могли пре нас да ураде.“

Подсетио је на развој привреде и рад холандске фирме ВНБ Нитинга, предузећа Фуш, продајног објекта Златан траг, нове пумпе Кнез Петрол на улазу у варош, рад комплеса Виле Јана... Истичући да је грделички крај сада циљ бројним посетиоцима, похвалио је Дом културе Грделица и организацију бројних догађаја, културног, спортског и забавног карактера...

„Све то, драги моји суграђани, Грделичанке и Грделичани, не би било могуће да се у Грделици није улагало и да се није градило.

Сарајевски мост, сведок страдања, оштећен је тада, 12. априла 1999. године приликом ракетирања воза, и зато смо га реконстуисали и обновили у потпуности. Заједно са изградњом моста у Граову и реконструкцијом пута у Кораћевцу, приступним саобраћајницама улагањем од више од 4 милиона евра, Сарајевски мост ће бити подсетник тог догађаја и још важније симбол снаге нашег народа. Не знам да ли сте имали прилике да га видите у вечерњим сатима, али је својим осветљењем сличним мосту Врла у Владичином Хану и постаће препознатљиво обележје на уласку у наш град, понос за аманет будућим генерацијама да наставе да граде нашу земљу, чувајући успомену на претке и богату историју. Хвала свима на стрпљењу, што је саобраћај морао да се преусмерава кроз Грделицу, због буке и прашине, мост је завршен у пуном је сјају и очекујемо да у наредних десетак дана дође председник Александар Вучић и да сви заједно пустимо Сарајевски мост у функцији.

Верујем да је тешко замислити да је оволико вредан и велики пројекат само део инвестиција у саобраћајну инфраструктуру у вашем, грделичком крају. Основни и носећи пројекат од државне важности овде, у Грделичком крају, на који се маштало деценијама је изградња јужног крака Коридора 10 вредна 350 милиона евра. Али, драги моји, ја вам надаље нећу изнети превише бројева, само поједине. Бројеви јесу важни, новац јесте важан, без њега не можемо урадити ништа од свега овога, али ми тај новац, који је ваш новац, враћамо кроз сва улагања и кроз све пројекте, мале, велике, али значајне, јер нама је човек у центру дешавања, ви сте нам оно што нас интересује, без вас не бисмо могли да постигнемо све што смо урадили.“
Председник Цветановић је подсетио на улагања у школске објекте, нагласио да су учионице топлије због енергетске ефикасности, а деца безбеднија након постављања ограда, говорио о путевима који су у претходном периоду уређени, као и на изградњу и уређење објеката месних заједница и инвестиције у обнову механизације ЈКП Грделица.

Председник Цветановић је данас говорио о деловању опозиције у Лесковцу. Нагласио да је у граду боравио Мирослав Алексић и да је своје истомишљенике окупио у једном локалу сумњивог морала, док се сви они који прате СНС и који су данас подржали митинг окупљају у Дому културе и шаљу поруке, љубави, јединства и слоге. Нагласио је да се свако креће у границама своје покварености и упознао јавност са чињеницом да је Алексић наместио новац у износу од 54,7 милиона динара једној организацији док је био на челу града у Трстенику, а коју је основао са женом и тастом.

„И када се каже, они или ми, слажем се, и то између њих који нису урадили ништа, или ми који нисмо урадили довољно, али се стално трудимо и радимо на свим пољима и радићемо, зато што то заслужујете“ нагласио је обраћајући се окупљенима у сали Дома културе у Грделици.

Упитао је зашто Демократе нису подржале пољопривреднике када су имали прилику за то, а сада поручују да ће издвојити 10% буџета на те намене.

„Зато што је било 80 милона на рачуну Републике Србије, а данас има на рачуну 5 милијарди евра наше државе, наше прелепе Србије. На рачуну града Лесковца 780 милиона динара, односно 6,7 милиона евра. Када упоредите цифре, пензиони фонд за наше пензионере месечно износи 400 милиона евра, а некада није могла да се исплати ни четвртина. Захвални пензионерима и зато ће добити 20 хиљада динара и претходних дана сте добили пакете који немају вредност, већ су знак пажње, зато хвала свима вама.

Поменуо је да је сада урађена фискална консолидација, а да су претходни руководиоци извршили фискалну дехуманизацију, да су испразнили све фондове, да није било редовних пензија, ни плата, да су затечени дугови, неисплаћене зараде, да је у једном трансферу исплаћено дуговање за све зараде, да Лесковац данас нема никаква задужења, исплаћени су сви дугови, нема кредита и подсетио да је дуг износио 2 милијарде.
Говорио је и о улагањима у спорт.
„Подсетићу да је 2012. године за спорт издвајано 18 милиона динара, ове године је било 155 милиона динара, па упоредите, и плус 144 милиона за рад СРЦ Дубочица, идуће године већ идемо на 175 милиона динара, и на тај начин смо показали да је спорт једна предивна делатност и да сад имамо рукометаше који побеђују и који играју суперлигу, да имамо ГФК Дубочица који постоји 100 година, који су други у првој лиги, имамо најбоље одбојкаше, кошаркаши играју данас у 17 ч., имамо 7 прволигаша, док смо 2012. године имали 7 губиташа. Зато нам је ваша подршка потребна!“

Данас је председник ГрО СНС Лесковац Цветановић говорио и о улагањима у болницу, 5 милиона евра у спољашњост, поменуо радове који ће бити у проценту од 50% до краја године и да ће за годину дана бити завршена инвестиција од 45 милиона евра. Казао је да ће наредне недеље у болницу стићи магнетна резонанца вредна 192 милиона динара , након свих апарата који су већ у болници и подсетио да листа Александар Вучић - Лесковац не сме да стане једина има 13 лекара на листи и подсетио да још две листе воде лекари који немају на листама своје колеге.

Осврнуо се и на грејање у Медицинској школи, казао да је грејање у функцији, са новом подстаницом и да све ради пуним капацитетом и додао да и у школи у Предејану у понедељак може да се очекује почетак грејања и захвалио се родитељима и деци на стрпљењу и толеранцији.

„У Србији се спроводе процедуре гама и икс ножем, а желим да вас обавестим и да ће преко милион и 100 хиљада евра бити усмерено ка изградњи ангио сале у нашoј болници.

„Места грделичког краја, као и читав југ Србије, дуго су чекала боље дане, дуго су стагнирала успавана и занемарена. Данас овај прелепи део нашег Лесковца и наше земље, живи те боље дане. Благодарећи свом географском положају Грделица је увек била важан комуникациони центар, кроз коју се увек пролазило у правцу север – југ и обратно, али некада је живот само пролазио поред Грделице, а данас се живот у Грделици живи. Да би Грделица наставила да живи, да би Предејане наставило да живи, да би се удахнути живот одржао у плућима околних места, 17. децембра заокружите број 1.

Заокружите своју и будућност своје деце. Подржите републичку листу Александар вучић – Србија не сме да стане и локалну Александар вучић – Лесковац не сме да стане, јер подршка овим листама значи да Грделица не сме и неће стати никада више.“

На данашњем предизборном скупу обратиле су се и кандидаткиње за одборнике у Скупштини града Лесковца са листе Александар Вучић – Лесковац не сме да стане из овог краја. Две мајке које су одлучиле да своју породицу граде у Предејану и Тулову су данас рекле зашто су се одлучиле на тај корак.

Најпре се обратила др Александра Стојиловић, лекар у Огранку Дома здравља у Грделици:

„Породица је оно то нас обликује, смисао живота и главни извор љубави и топлине, база која нам даје снагу да гурамо напред и којој се враћамо када нам је најтеже! Породицу поред сродника, чине и они који корачају уз нас, држе за руку онда када нам је најпотребније. Управо ту породицу ја градим у Предејану, у времену када се хрли ка неким већим градовим.
Предејене се са годинама изменило. Док сам ја до школе некада ишла земљаним, моја деца данас иду асфалтним путем! Већи број улица је саниран и асфалтиран! Асфалтирана је улица која води ка селу Предејане, део улице ка насељу Бричевље и Аиште, која је била готово непроходна!

Изградња коридора 10 руинирала је пут у Кораћевцу. Доблили смо обећање од града и државе да ће пут бити саниран. То је урађено и та деоница је сада под асфалтом! Завршава се асфалтирање старог друмског пута, па се до Грделице може доћи и алтернативим путем! У свим улицама у Предејану је постављена улицна расвета! Са отварањем нових фабрика и компанија у Лесковцу и целом Јабланичком округу данас у Предејану готово да нема куће у којој 2 или више чланова породице није запослени.“

Александра Ристић, мастер психолог из средње школе у Грделици, из Тулова, је данас на скупу рекла:

„Одлучила сам да се након школовања вратим у Лесковац, у мој крај. То је била исправна одлука, јер и у Лесковцу има радних места. Тулово је место које је заиста идилично за живот, због свог географског положаја подно планине Кукавица често га називају и „ваздушном бањом“.

А опет смо захваљујући добрим путевима који се одржавају редовно, повезани са Лесковцем и Грделицом, те се брзо стиже и до посла. Према подацима из последњих пописа становништа , ово је место из кога се најмање исељавају људи, а један од главних разлога је и тај што се доста младих људи, поготово жена, запослило у фабрикама у последњих 5 година. Те фабрике су резултат рада и локалне самоуправе, господина Горана Цветановића и председника Александра Вучића.

Из угла једне маме, трогодишњег дечака, јако ми је важно што у селу имамо вртић и четворогодишњу школу. То олакшава младим родитељима да раде.

Сматрам да је јако важно да наставимо да радимо на уређењу и развоју мањих средина попут Тулова, Зољева, Загужана и Мале Грабовнице, али и Грделичког краја, како би наше породице остале у својим местима, као и наша деца.“