Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЛЕСКОВЦА ДР ГОРАН ЦВЕТАНОВИЋ ОБЕЛЕЖИО ТРИ ГОДИНЕ ОД ПРЕУЗИМАЊА ОДГОВОРНОСТИ РУКОВОЂЕЊА ГРАДОМ

 

 

Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић обележио је три године од преузимања одговорности руковођења градом презентацијом резултата рада у том периоду.

Присутни су били у прилици да у ходнику зграде Општине погледају паное на којима је истакнуто шта је све постигнуто у овом временском периоду.

Након филма о граду Лесковцу градоначелник је поздравио све и захвалио се што дошли да са њим поделе овај тренутак:

"Сваки проведени тренутак је раскршће на коме се додирују оно што је проживљено и оно чему се надамо. Осврћући се на учињено, и на нешто што смо можда пропустили, гледамо у будућност да бисмо, својим остварењима, генерацијама које долазе остали историја за понос.

Радимо да онима који долазе оставимо лепу прошлост и како бисмо им трасирали пут за бољу будућност. Да им будемо примери за углед, поводи за понос, разлози за подсећање.

Овај град, за многе најлепши и једини, за нас је понос и обавеза. Почива на људима и њиховим делима.

Указана ми је част да пре више од 10 година будем први Лесковчанин међу једнакима. Великом љубављу и вољом да га начиним градом достојним свих наших суграђана још тада сам са својим пријатељима и саборцима кренуо са радом за бољу будућност свих нас.

Нажалост, околности бивају такве да, прекинути на том путу, наредних година, све до 2013. деламо из сенке, али са једнако снажном вољом и идеалима које и данас носимо у срцу.

Иако не могу, а да се не запитам где би Лесковац данас био да смо му могли посветити пуну деценију, морам, као релалан човек , сагледати ситуацију каква јесте и осврнути се на последње три године.

Захваљујући великој подршци Лесковчана, на чело града ступам 2013. године и поново јуна 2016 .Речима не могу описати понос и захвалност због поверења које су ми наши суграђани указали по трећи пут. Оно што човек осећа у том тренутку може се мерити неизмерном срећом и још већом одговорношћу због онога што вам је дато да руководите градом.

Дато вам је да град који волите, у којем сте одрасли, у којем одрастају ваша и сва деца, водите путем просперитета и благостања. Дато је да својим делима садашњост свих суграђана учините достојном живота какав заслужују и сигурним темељем за изградњу будућности.

Мандат од 2016. године, у којем сам градоначелник овог нашег дивног, малог, а опет тако великог Лесковца, траје три године. У односу на три деценије или три столећа, период кратак, незнатан - а поново, тако значајан. За три године посађено дрво може вам подарити своје најлепше и најсочније плодове. За три године од новорођенчета људско биће израсте у дечака или девојчице која трчкара, говори, смеје се и свет чини лепшим. Гледајући живот једног града, три године је довољно да се он више степеника, попне ка будућности, ка свом бољем сутра.

Драги моји суграђани и суграђанке, претходне три године заједничким снагама гурали смо точак судбине, водили га у позитивном смеру и иза нас оставили резултате вредне помена. Зато смо данас овде, да, не гордећи се учињем, покажемо шта јесмо учинили.

Три године у нашем граду једнако је броју 400 милиона динара за 23 хиљаде метара саобраћајница које смо уредили, 9 хиљада квадратних метара тротоара и паркинг места у укупној вредности од 55 милиона динара.

1095 дана Лесковца је хиљаду седамсто троје младих које смо путем награђивања најуспешнијих наградили са 48 милиона. То је више од једног успешног младог човека по дану. То је број од 2200 пољопривредника који нам захваљујућу улагању од преко 140 милиона динара за субвенције, атарске путеве и комасацију, могу подарити оне плодове о којима је било речи на почетку.

За три године у Лесковцу омогућили смо да се отворе нова радна места и да многи суграђани нађу своје место под сунцем. Да фабрике попут Јуре, Аутостопа, Фалкеа и Џинсија, који користи зграду Синтетике у коју је Влада Републике Србије уложила око 200 милиона, прошире своје капацитете, као и да нове попут Терастила и Аптива, који ће запослити 3000 радника, покрену своје производне погоне. Томе су допринели и скоро сви локални привредници, који шире своје производне и продајне капацитете.

За три године, Лесковац је изградио 23 хиљаде метара водоводне мреже у коју је уложено преко 350 милиона динара. Улагало се и у реконструкцију прикључних топловода и СКАДА систем, укупно 55,8 милиона динара. Зарад бољег функционисања јавно комуналних предузећа Грделица и Комуналац у механизацију смо уложили преко 120 милиона динара. Са великим задовољством истичем да Комуналац нема више неисплаћених зарада и да својим радницима не дугује ништа. И честитам им свима на томе.

Ове године омогућили смо и да Лесковац добије свој први тржни центар, Капитол парк, вредан 10 милиона евра. Да у њему своја врата отвори чувени ланац маркета Аман.

Омогућили смо нашим фудбалским клубовима да њихови играчи тренирају на новом терену са вештачком травом вредном 32 милиона динара. Да хала Партизан у коју смо уложили око 70 милиона динара своја врата отвори планетарно популарном Немањи Радуловићу на Светски дан музике 21. јуна. Омогућили смо да наши спортисти ове године своје програме ослоне на улагање вредно 60 милиона динара, колико смо ове године издвојили за те намене, као и да издвајања за просвету буду око 640 милиона динара. То је три пута више него на почетку када смо преузели одговорност.

Само три године значиле су енергетску санацију 6 школа у вредности од преко 40 милиона динара. Значиле су и уређена дворишта, постављене ограде и обновљен инвентар за шта је издвојено преко 15 милиона динара. Значиле су да школа Вожд Карађорђе након три деценије свог постојања добије фискултурну салу у вредности од 34,7 милиона динара.

Последње три године донеле су нам то да три веома значајне установе доживе историјска улагања. Реч је о Установи за старије и одрасле у чију је реконструкцију уложено 62 милиона динара, о Дому здравља који је добио нову амбуланту у насељу Анчики у вредности од 14 милиона динара и о лесковачкој болници, чије је одељење за инфективне болести засијало потпуно новим сјајем са улагањем од 42 милиона динара. У овој установи тренутно се изводи реконструкција главне зграде вредна 21 милион евра, од чега 6 милион евра за опрему.

Говорећи о здравству морамо поменути и социјалну заштиту. Средства из буџета издвојена за финансирање пројеката из ове области у претходне три године износе 112 милиона динара. Град Лесковац је за област социјале од 2016. издвојио 543 милиона динара. О становништву у стању социјалне потребе град брине у сарадњи са Центром за социјални рад за чије функционисање на годишњем нивоу издваја око 70 милиона динара.

Константним радом и залагање, Лесковац је поред роштиља, доброг укуса и забаве, постао и град културе.

Наше инстутуције суграђанима нуде широку лепезу догађаја која је намењена различитим укусима. Почнимо од Лајфа, фестивала по којем смо надалеко чувени, Ледамуса, који нам пружа уживање у нотама класичне музике до изложбе графика Салвадора Далија и Пабла Пикаса које су биле доступне свима који воле тај тип уметности. Са дасака Народног позоришта Лесковчанима су се представили Јадранка Јовановић и Константин Костјуков, док је Народни музеј представио богату историју нашег краја кроз сталну поставку „Времеплов лесковачког краја“ и кроз изложбе „Ратни пут моравске дивизије“ и „Моравци и Французи, браћа по оружју“ које су гостовале у галерији РТС-а и Културном центру у Паризу.

Ове наше установе су захваљујући преданом раду добитници су бројних награда и признања. Због великог броја истих, којима се неизмерно поносимо набројаћу само неке: Награда Михаило Валтровић музеју је припала по трећи пут ове године, док су њени поносни носиоци и кустоси и археолози ове установе. Општа болница Лесковац добитник је два инострана признања, награде за најбољу болницу у Лондону и THE BIZZ награде у Хонг Конгу. Дом ученика је почетком године добио Светосавску награду Министарства просвете, а јавно предузеће Урбанизам и изградња добитник две награде за идејно решење о изградњи пијаце и за План детаљне регулације за насељено место Вучје. Лесковачки културни центар проглашен је установом са највећим бројем културних квалитетних дешавања у прошлој години.

Поред установа, бројна признања припала су и граду. Поносни смо носиоци BFC сертификата за локалну самоуправу са повољним пословним окружењем , са испуњеношћу критеријума од 92,4%, добитници признања за локални акциони план за запошљавање, похвале Министарства одбране за План одбране који је први усаглашен са Планом одбране Републике Србије, Дунавског капетана и Златног кључа. Последње у низу признања стигло је поново од заштитника грађана, и донета је одлука да Лесковцу припадне награда за допринос развоју приступачности садржаја у области културе због музејске изложбе Додирни прошлост.

Без лажне скромности поменућу признања и награде који су уручени и мени у претходне три године. Изабран сам за председника Скупштине Јабланичког и Пчињсог округа, члана Председништва Српског лекарског друштва Републике Србије и председника Федерације европских карневалских градова и проглашен Џентлменом године, други пут за члана Управног одбора НАЛЕДА. Поносни сам носилац Ордена Светог Саве II реда, Ордена Српска Круна и Сребрног знака Црвеног крста.

Поменућемо и манифестације које се у граду одржавају дуги низ година, а тако и последње три. Роштиљијада, манифестација која слави наш најчувенији бренд, ове године слави свој 30. рођендан. Карневал, захваљујући коме лесковачким улицама прође шаренило костима и карневалских група и Лесковачки летњи фестивал којим нам свима пружа забаву у летњи данима.

Овом приликом бих истакао и то да ће Лесковац постати седиште Академије струковних школа Јужна Србија која ће се састојати од 4 високе школе. Ово је од велике важности за наш град и све будуће студенте и реализује се захваљујући одлуци коју је Влада донела на седници одржаној 30. маја 2019. године.

Поменуо бих и успех нашег рукометног клуба "Дубочица 54" који се пласирао у виши ранг, супер А лигу, постао суперлигаш и ја им од срца на томе честитам.

На крају, све ово не бисмо успели да реализујемо без велике подршке нашег председника господина Александра Вучића и Владе Републике Србије и ја им се срдачно захваљујем на свему томе.

Драги пријатељи, кажу како се памте само они који граде цркве и школе. Ми јесмо градили и једно и друго, али градили смо и све остале сегменте који чине целину једног града. Зато, иако у својим делима можемо истаћи и школе и цркве, ја бих волео да нас памте као људе који нису посустајали и својим радом су допринели да Лесковац буде један град достојан за све оне који у њему живе. Иако мали, ипак тако велики град који је у свим нашим срцима.

Хвала свима вама који нам пружате подршку, хвала мојим сарадницима који уз мене корачају и верно ме прате више од 25 година. Лесковац је овде где јесте захваљујући заједничким деловањем свих нас.

Драги моји, као што већ рекох, три године можда јесте кратак и незнатан период, али када се осврнем и погледам шта смо све постигни велики је и веома значајан у историји нашег града. Желим да вам поручим да ћемо ми наставити овим, и још бржим и јачим темпом, а све због благостања свих наших суграђана."