Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЛЕСКОВЦА НА ТРЕЋЕМ ФОРУМУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА КИНЕ И CEEC У НИНГБОУ

Градоначелник Лесковца, др Горан Цветановић са делегацијом Републике Србије боравио је у Кини у граду Нингбоу, провинција Лиаонинг, на Трећем форуму градоначелника Кине и земаља Централне и Источне Европе, чија је тема „Нов концепт за нов развој“ .

Градоначелник Лесковца, др Горан Цветановић је, у име делегације, у присуству амбасадора Републике Србије у Кини, говорио на Форуму у Нингбоу: „Сарадња Кине и земаља Централне и Источне Европе са првенственог фокуса на економској сарадњи, у последњих 7 година проширила се и на друге области. Треба искористити значајне потенцијале које имамо за даљи развој ове сарадње. Наше различитости представљају неоспорну предност, где свако из свог угла и на основу свог искуства може да допринесе сарадњи. Односима наших земаља допринела је посета председника Републике Србије, Александра Вучића, НР Кини и учешће на Другом форуму за међународну сарадњу „Појас и пут“ у Пекингу.“

Градоначелник Цветановић је додао се значај сарадње, између осталог, огледа у области водног саобраћаја где је издвојио планове за изградњу нове луке у Београду, и да се велики значај придаје и плановима за изградњу нове луке у Смедереву и истакао да су се на форуму водили разговори о односима Србије и Кине и о продубљивању трговинских и културних веза двају земаља.

У оквиру Форума Делегација из Србије посетила је „1st China CEEC Expo“ на коме се, између осталих, представило 47 излагача из Србије. Посета сајму окарактерисана је као прилика за разговоре са потенцијалним инвеститорима из Кине.

На Трећем форуму градоначелника Кине и CEEC поред, градоначелника Цветановића учествују и градоначелници Новог Пазара, Бора, као и амбасадори, министри и премијери земаља Европе. Домаћини делегацији Републике Србије су министри у Влади НР Кине, министри провинције Лиаонинг и градоначелници градова Нингбо и Далиан.