Вести

ИНТЕРВЈУ ГОРАНА ЦВЕТАНОВИЋА У ПОСЛЕДЊЕМ БРОЈУ СНС ИНФОРМАТОРА

Како грађани реагују на то што је држава, после много година, почела да поклања пажњу југу Србије?

Председник Србије Александар Вучић ужива велико поверење грађана Лесковца, што је и доказано на последњим председничким изборима, када је подршку Вучићу дало готово 70 посто Лесковчана.

 

Један од разлога за то је и што су грађани препознали да је држава почела да брине о југу Србије, долазе нове компаније, отварају се нова радна места, развија се Лесковац али оживљавају и мања места попут Лебана и Владичиног Хана.

 Председник Вучић је често у Лесковцу, разговара са грађанима, обилази привреднике и пољопривреднике, што није био случај ни са једним другим председником државе. У Лесковцу је директно преговарао са страним инвеститорима и управо захваљујући тој подршци очекујемо отварање нових фабрика. Грађани препознају да се много тога мења на боље и да држава има конкретна решења за опоравак југа Србије.

Који су највећи проблеми југа Србије?

 

Лесковац је први по разуђености територије у Србији, са највећим бројем насељених места, а трећи град по површини. У таквој ситуацији један од највећих проблема јесте питање путне и комуналне инфраструктуре. Ми се трудимо да не занемарујемо ниједно насељено место и изађемо у сусрет потребама наших суграђана. Највећи проблем су путеви јер, иако смо много тога урадили, имамо још пуно посла. Неке од важних саобраћајница су у републичкој надлежности и помоћ државе нам је преко потребна. Без те помоћи не можемо да комунално опремимо све делове града.

 

Колико је инвестиција стигло у Лесковац у протеклих неколико година? И које су најзначајније?

 

Од почетка имамо одличну сарадњу са Владом Републике Србије, захваљујући којој смо реализовали неколико изузетно важних инвестиција. Најбитније су оне које се тичу отварања нових радних места, па можемо да се похвалимо да је компанија Јура прошле године уложила око 4 милиона евра у изградњу новог погона, чиме смо створили услове за запошљавање још 1000 наших суграђана, док је компанија ВНБ Книтиг нови погон отворила у Грделици.

 

Влада Републике Србије је инвестирала 184 милиона динара у реконструкцију зграде некадашњег предузећа „Синтетика“, у којој ће турска компанија  Џинси ускоро отворити још једну фабрику у нашем граду, у којој ће запослити најмање 350 радника. Нагласио бих и да смо завршили изградњу Постројења за пречишћавање отпадних вода, које је финансирано са 10,5 милиона евра из предприступних фондова Европске уније. Влада Србије је издвојила 500 милиона динара за другу фазу радова на постројењу, такозвану „линију муља“, док смо за проширење канализационе мреже у 16 приградских насеља обезбедили 8 милиона евра преко Владе Холандије. Држава ће са око 4 милиона евра финансирати и изградњу новог колектора, како бисмо ово важно постројење могли да пустимо у рад.

Шта је све урађено од нове инфраструктуре?

 

Град Лесковац је успоставио озбиљан приступ решавању инфраструктурних проблема. Томе сведочи податак да смо асфалтирали преко 50 градских и сеоских улица, уложили смо око 5 милиона евра у изградњу нове и реконструкцију старе и дотрајале водоводне мреже. Обновили смо све домове културе, све здравствене амбуланте на територији нашег града, велики број месних заједница, реновирали смо десетак градских и сеоских школа, а то су инвестиције на које се чекало 5-6 деценија. Изградили смо нов модерни пијачни комплекс, са пословним простором, новом млечном халом и уређењем целокупне околне путне инфраструктуре. Та инвестиција, вредна милион евра, потпуно је променила и урбанизовала овај део Лесковца.

 

Колико сте задовољни овогодишњом Роштиљијадом? Колико је било посетилаца и колики значај ова манифестација има за туризам?

 

Роштиљијада је већ готово три деценије једно од најпознатијих обележја Лесковца. Данас је она најпосећенија привредно-туристичка манифестација у Србији, јер број гостију достигне и цифру од 700.000. За туризам, њен допринос је немерљив, јер имамо госте из свих крајева света, а у време њеног трајања попуњени су сви смештајни капацитети. Први пут од њеног оснивања председник државе указао нам је част и отворио Роштиљијаду, а Лесковац је посетио и велики број страних делегација. Верујем да можемо бити задовољни целокупном организацијом, али и финансијским ефектима.

 

Како су Лесковчани реаговали на посету председника Александра Вучића? Шта су га питали?

 

Председника Вучића сачекао је велики број Лесковчана, заправо, никад више грађана није присуствовало отварању Роштиљијаде. Они су председнику упутили похвале за успостављање финансијске стабилности у држави, међународну политику и захвалили му се за наду коју им је дао, а од њега су тражили углавном да им реши приватне проблеме.