Вести

КОНФЕРЕНЦИЈА МИНИСТРА КУЛТУРЕ ВЛАДАНА ВУКОСАВЉЕВИЋА И ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЛЕСКОВЦА ДР ГОРАНА ЦВЕТАНОВИЋА

Данас је министар културе и информисања Владан Вукосављевић боравио у Лесковцу и овом приликом посетио четири установе културе: Народну библиотеку „Радоје Домановић“, Народни музеј Лесковац, Народно позориште Лесковац и Лесковачки културни центар. Током посете, у непосредном разговору са директорима ових установа, министар се ближе упознао са њиховим радом.

Након обиласка у Кабинету градоначелника Лесковца одржан је састанак са свим представницима културних институција у граду, а након тога одржана је конференција за медије.

На почетку је приказан филм о културним и туристичким догађајима у граду.

Најпре се присутним представницима медија обратио градоначелник др Горан Цветановић који је изразио велико задовољство што је министар културе данас у Лесковцу и истакао да се Лесковац труди да чува културну баштину краја и да својим грађанима нуди различите културне садржаје.

Градоначелник се у свом обраћању осврнуо на данашњу посету установама културе и о свакој изнео податке којима се Град поноси:

„Библиотека ове године прославља чак век и 40 година постојања. Библиотеке су спој традиционалног и модерног, зато опстају толико дуго, чувајући целокупно људско и цивилизацијско знање. Чувајући овај храм књиге желели смо да у години јубилеја, посетите ову институцију и видите жар са којим се у њој ради. Није узалуд наш просветитељ Свети Сава говорио „Да се народ који нема свога писма, нема својих књигописаца и својих књигољубаца не може звати народом“. Ми народ јесмо, зато и смо поносни на традицију ове установе. Изложбама Народног музеја „Ратни пут Моравске дивизије“ у галерији РТС-а чијем је отварању присуствовао амбасадор Француске, Федерико Мондолини и „Моравци и Французи - браћа по оружју" у Културном центру у Паризу, показали смо да је наш музеј институција која има међународну репутацију вредна пажње и поштовања. То доказује и награда „Михаило Валтровић“ за најбољи музеј која је у последње три године чак два пута додељена овој установи. Поносни носиоци овог признања су и кустоси и археолози музеја. Глумци Народног позоришта, након победе на јубиларном, 50. Фестивалу Јоаким Вујић, постају све виђенија лица у серијама и филмовима који се приказују на телевизијама са националном фреквенцијом. Ове године, реализују богат програм са изванредним репертоаром и сигуран сам да ће предстојећа сезона бити пуна нових и лепих изненађења. Лесковачки Културни центар проглашен је институцијом са највећим бројем догађаја у Србији у 2018. години, по квалитету и кванититету садржаја, одмах после Београда. Захваљујући Фестивалу филмске режије ЛАЈФ, Лесковац је постао препознатљив на мапи најважнијих културних манифестација у нашој земљи и региону. А у филму сте имали прилику да видите ретроспективу фестивала од првог до последњег, ко су били наши гости и добитници награда.“

Градоначелник се осврнуо и на улагања Лесковца у културу рекавши да је у овој години за ову неману издвојено 354 милиона што је око 8,7% и да је то солидно издвајање за ову област, као и да ће Град Лесковац увек подржавати институције културе у граду.

„Данас, у времену брзог темпа живота, развоја технологије и веће доступности разног садржаја поставља се питање – Да ли је култура значајна? Само је један исправан одговор на ово питање – ДА. Култура је невидљива веза која спаја људе. Она је значајна за развој једне заједнице и цивилизације. Како рече Андре Марло „Култура је збир свих видова уметности, љубави и мисли који, већ вековима, омогућавају човеку да се осећа слободним.“ Зато, да бисмо били слободни, морамо уткати културу у наш живот, наше биће и дати јој значај који заслужује“ – казао је у свом излагању градоначелник.

Овом приликом министар Вукосављевић исказао је велико задовољство што је данас у Лесковцу могао да разговара о лесковачким културним садржајима и културном животу. Након посете установама културе Лесковац се може назвати „српски Единбург или Ливерпул“, како је истакао.

„Mинистарство културе и информисања највишом оценом оцењује резултате установа култура у граду Лесковцу и то Народне библиотеке, Народног музеја, Народног позоришта Лесковачког културног центра и Истријског архива“, истакао је министар Вукосављевић, јер се њихов рад помно прати.

„Ја са задовољством овом приликом могу да кажем да је Лесковац узорити пример у развоју културног живота и стварању оне атмосфере која је подобна за развој културног живота. Ако се томе дода да Локална самоуправа одваја за културу близу 8,7% из свог буџета, онда то сврстава Лесковац у сам врх општина и градова у Србији по издвајањима за културу.

Лесковац је један одличан пример једног ширег феномена који обухвата, и мора да обухвата, и више ће обухватати целу Србију убудуће, а то је принцип децентрализације културне политике. Лако је о томе говорити, лако је о томе на пригодним скуповима стављати акценат на таквој ствари, али у правом животу ево овакви примери показују да култура мора да прожима сваки део наше државе, свако село, свако место, сваку варош и сваки град.“

Како је министар казао, све док постоје активни, агилни и посвећени људи на челу установа култура у локалним самоуправама широм Србије наилазиће на подршку Министарства.

На крају је похвалио рад градоначелника и његових сарадника из области културе и захвалио им се на великом труду и енергији коју улажу, јер сваки динар уложен за културу у Лесковцу је квалитетно уложен.