Вести

ЛЕСКОВАЦ СЕДИШТЕ АКАДЕМИЈЕ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ЈУЖНА СРБИЈА

Влада Републике Србије донела је одлуку о реформи високих струковних школа у Републици Србији, које ће бити груписане и функционално интегрисане у академије струковних студија.

Овим пројектом планирано је формирање 14 академија струковних студија, које ће објединити 47 школа, и од којих ће седиште једне, Академије струковних студија Јужна Србија, бити у Лесковцу. Овим поводом, градоначелник Лесковца др Горан Цветановић и председник Националног савета за високо образовање и председник Савета за реформу високих струковних школа проф. др Бранислав Јеремић, данас су одржали састанак на којем се говорило о поступцима за формирање Академије у Лесковцу.

Састанку су присуствовали и будући в.д. председника Академије проф. др Душан Трајковић, чланови Градског већа, др Слободан Глишић и мр Бранкица Стаменковић, секретар и заменик секретара Скупштине Града Лесковца, Зоран Вукашиновић и Јелена Коцић.

Након састанка одржана је конференција за медије на којој је градоначелник, др Цветановић казао: „Формирање академије представља велику част, привилегију и значајан тренутак у историји града. Према одлуци Владе, донетој на Седници 30. маја, Лесковац ће бити седиште Академије струковних студија Јужна Србија у чијем ће склопу функционисати следеће установе: Висока пословна школа струковних студија из Лесковца, Висока технолошко уметничка струковна школа из Лесковца, Висока пољопривредно-прехрамбена школа струковних студија из Прокупља и Висока школа за васпитаче струковних студија из Гњилана са привременим седиштем у Бујановцу. Циљ спајања и формирања централизоване управе је боља контрола над функционисањем образовних установа, одговорније располагање финансијским средствима, и најважније, боље и квалитетније образовање студената.“

Градоначелник је додао да Лесковац није случајно изабран за један од градова у којима ће бити седиште академије, ракавши да је то логичан избор имајући у виду традицију и историју образовања на овом простору, где неке од школа броје више од века постојања, Технолошки факултет 4 деценије, и функционисање две високе школе, као и суму која се издвајама за област просвете, а која износи око 640 милиона динара и истакао да ће седиште академије бити у просторијама бившег Центра за економику домаћинства.

Проф. др Бранислав Јеремић, председник Националног савета за високо образовање и председник Савета за реформу високих струковних школа истакао је на конференцији следеће: „Драго ми је да у Лесковцу присуствујем једном овако лепом чину, формирања једне значајне Академије, Академије Јужна Србија, чиме Лесковац постаје препознатљив центар високог образовања у Србији и то реалног и потребног образовања.“

Проф. др Јеремић је рекао да се држава на овај начин бори да дође до побољшања квалитета наставног кадра и за боље функционисање финансија школа и додао да је локална самоуправа на челу са градоначелником др Цветановићем изузетно помогла формирање Академије обезбедивши простор.

Проф. др Душан Трајковић, будући в.д. председника Академије захвалио се градоначелнику Цветановићу и професору Јеремићу на томе што су му поверили ову одговорну функцију и сложио се са градоначелником и проф. Јеремићем о велико значају формирања Академије у Лесковцу.