Вести

Лесковац улаже у образовање. Кандидати из области образовања са листе Александар Вучић – Лесковац не сме да стане представљени на данашњој конференцији

Председник Градског одбора Српске напредне странке Лесковац др сци. мед. Горан Цветановић данас је у просторијама одбора представио још 22 кандидата са листе Александар Вучић – Лесковац не сме да стане чија струка се тиче образовања.
„На листи Александар Вучић – Лесковац не сме да стане од 75 кандидата 48 је факултетски образованих што у процентима износи 64%. Међу нашим кандидатима са факултетским образовањем 22 су из области образовања, од којих је данас 20 присутно. Прошли пут смо предсртавили кандидате из области здравства, 13 лекара и 6 медицинских сестара.
Поред области здравства, образовање је, као што истичемо, један од носећих стубова развоја друштва. Улагање у образовање је рецепт за сигурну будућност и успешно друштво. У Лесковцу, овом облашћу се баве посвећени и одговорни људи, захваљујући чијем ангажовању се ниво издвајања и квалитет образовања подигао много степеника више него пре наше одговорности“ рекао је данас председник Цветановић и подсетио на затечена дуговања у области образовања од преко 200 милиона динара и казао да се данас образовање мери на следећи начин и у следећим цифрама:
Милијарду и 140 милиона динара за област образовања издвојено је у текућој 2023. години, само 400 милиона за предшколско образовање, док је 2012. године та сума била опредељена за основно, средње и предшколско образовање. Енергетска санација школских објеката - 260 милиона динара. У више од 20 школа су побољшани хигијенско-санитарни услови за шта је издвојено преко 25 милиона динара. Изградња спортских сала и игралишта преко 100 милиона динара. Ограђивање школских објеката - више од 50 милиона динара.
„Затекли смо једну девастирану област, урушен систем образовања. И дали смо себи задатак да деци и просветним раднциима обезбедимо простор, средства, да им пружимо све ресурсе који ће им олакшати пут и стицања и преношења знања и вештина. Према оцени родитеља, ученика и просветних радника положили смо испит, образовање поставили на стабилне ноге. У збиру све инвестиције о којима сам говорио износе 440 милиона динара. Али, зграде без просветних радника, људи и деце су само зграде. Зато водимо рачуна о нашим учитељима, наставницима, професорима и свом ненаставном особљу. Данас, они имају стабилна примања и редовно исплаћујемо путне трошкове и све остале обавезе по закону. Ученици кроз фонд за младе таленте, који су други због наводне велике бриге о младима гасили, имају константну подршку града“ казао је председник Цветановић, подсетио на 5000 награђених младих са 143,5 милиона динара кроз Фонд чији је оснивач, наградну екскурзију, журку за матуранте и бицикле за ученике генерације основних школа.
Додао је податак о исплати средстава за уџбенике родитељима ученика од 2. до 8. разреда основних школа која је почела пре два дана и казао да је по том основу исплаћено 26,5 милиона динара за 12 школа, те да ће исплата бити настављена наредних дана и као иде по плану бити завршена до 10. децембра.
„Са једне стране имате бројне и велике резултате остварене у протеклих 11 година, а са друге, дугове и потпуно девастирану област образовања, као и све остале области.
„Највећа нада сваке земље лежи у примереном образовању младих“ зато ми јесмо и увек ћемо бити посвећени овој области. Да се развој образовања настави, да деца имају још боље и савременије услове за школовање, да се никада не вратимо у време недостатка креда и неадекватних прозора, једини прави избор 17. децембра биће листа Александар Вучић – Србија не сме да стане, Лесковац не сме да стане“ – закључио је на крају обраћања.