Вести

ЛЕСКОВАЧКИ МУЗЕЈ ПРОГЛАШЕН МУЗЕЈОМ ГОДИНЕ

Народни музеј Лесковац проглашен је музејом године и добио је награду „Михаило Валтровић“ коју Музејско друштво Србије додељује музејским радницима и установама. Лесковачки музеј добитник је и признања „Музеј за 10“ као један од најуспешнијих учесника у истоименој манифестацији.

„Награда се додељује у спомен на Михаила Валтровића (1839–1915), археолога, архитекту и историчара уметности, члана Српске краљевске академије, професора Велике школе, управника Народног музеја и оснивача Српског археолошког друштва, као и првог српског музеолога који је поставио темеље систематском сакупљању споменика културе на територији Србије.

Народном музеју у Лесковцу је додељена три пута, први пут 1986. године, затим 2015. године за нову сталну поставку Времеплов лесковачког краја и изложбу Југ Србије у Великом рату.

Ове године на Свечаној скупштини Музејског друштва Србије, која је одржана у петак, 17. маја 2019. године у Чачку, Народном музеју у Лесковцу је уручена још једна, трећа по реду награда „Михаило Валтровић““, – казала је Сузана Ранђеловић, шеф сектора основне делатности.

„16. маја ове године у aтријуму Народног музеја у Београду на Свечаној скупштини НК ИКОМ Србије Суај Аксој, председницa Међународног комитета музеја, уручила је годишње награде и признања у области музејске делатности. Народном музеју у Лесковцу уручено је признање “Музеј за 10” као једном од најуспешнијих учесника у манифестацији Музеји за 10 за 2018.годину.

Народни музеј у Лесковцу је учесник Манифестацијe „Музеји за 10“од самог њеног оснивања,“ – додала је Ранђеловићева.

Мира Ниношевић, директор Народног музеја Лесковац казала је да је тешко доћи до врха, а да је још теже тамо остати, али да су истрајни у жељи да тамо остану.

„Потврда томе је још једна награда Михаило Валтровић која стиже од Музејског друштва Србије. Ово је трећи пут да нам се додељује најпрестижнија музејска награда у Србији“. Овога пута за реализацију неколико пројеката у 2018. години.“

„Награда „Михаило Валтровић“ за музеј године показатељ је да Народни музеј у Лесковцу може равноправно да конкурише великим музејима у Београду и Србији. Нама је драго да смо изградили један колективни дух неопходан да би се урадили велики пројекти. Ова награда је, свакако, инспирација да наставимо да радимо овај посао, који је и тежак и дуготрајан, али и да га радимо са задовољством јер нам је обавеза да прикупљамо, штитимо, проучавамо и презентујемо културно наслеђе лесковачког краја.,“ – додала је директорка Ниношевић захваливши се том приликом и градоначелнику др Горану Цветановићу на подршци и подстицају.

„Хвала Вам што у нама видите потенцијал и што се залажете за развој културе у нашем граду.“

Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић честитао је Народном музеју на заслуженој награди:

„Пре свега, желим да вам искрено и од срца честитам на освојеној награди. Град је поносан на Народни музеј, поносан на све вас који сте допринели томе да наш чувар културне баштине из године у годину богати своју колекцију успеха, награда и признања, и да и ове године буде проглашен МУЗЕЈОМ ГОДИНЕ и добије награду „Михаило Валровић“. Хвала Вама и вашим запосленима на професионалности, посвећености, знању и ентизијазму који непрестано улажете - љубав која произилази из вашег рада је више него очигледна. Ви сте понос нашег града и наставите да радите у том смеру, а ми ћемо увек несебично подржавати културну сцену нашег града.“

Том приликом градоначелник је похвалио и друге културне установе Лесковца, попут Лесковачког културног центра и Народног позоришта, као и просветне установе, које својим награда показују да су битни покретачи друштвеног развоја и због тога ће се наставити са улагањем и неговањем ових области.