Вести

МИНИСТАР КУЛТУРЕ ВЛАДАН ВУКОСАВЉЕВИЋ У ЛЕСКОВАЧКОМ КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Последња али ништа мање значајна институција културе коју је данас обишао Министар културе и информисања Владан Вукосављевић са градоначелником Лесковца је Лесковачки културни центар, чији упошљеници су за Министра и његове сараднике организовали пригодан дочек.

Директорка ове институције Сања Цонић га је пре свега упознала са свим деловима зграде који су у протеклих неколико година реновирани и модернизовани: некадашњи улаз у зграду који је адаптиран и проширен те је зграда сада добила мултифункционални, галеријски простор са порталима у ком се сада одржавају изложбе, пријеми, концерти, радионице. Она је истакла да су радови на реновирању ЛКЦ-а при крају и да ће постављањем новог намештаја и ЛЕД портала и монитора који ће заменити застареле излоге ова зграда добити нови, савремени изглед који заслужује.

Министар је обишао и остале просторије Лесковачког културног центра: просторије школе глуме, терасу ЛКЦ-а, галерију и посебно се одушевио некадашњом летњом позорницом која би у наредном периоду требало да се обнови и ревитализује како би и новије генерације осетиле дух старих времена када су Лесковчани уживали у филмовима, представама, концертима на спектакуларној отвореној позорници. Министар је обећао да ће свесрдно подржати пројекат за реконструкцију овог простора, a градоначелник је истакао да ће визија коју Локална самоуправа има за овај простор ускоро бити преточена у пројекат.

Након су предочене све активности и дешавања која се организују под окриљем ове установе која је прошле године проглашена за институцију са највећим бројем квалитетних активности у Србији.

Било је речи о недавно завршеном фестивалу музике Стрингс, јединственом фестивалу аматерске позоришне режије ФАПОР, као и филмски фестивал ЛАЈФ у оквиру ког су до сада угошћени бројни доајени српске глумачке сцене. Она је поменула и велика глумачка имена, носиоце престижне награде Живојин Жика Павловић и најавила да ће овогодишњи добитник поменуте награде бити Богдан Диклић. Лесковачки културни центар се може похвалити уметничком збирком од преко 600 слика, поноси се великим бројем изложби, међу којима су били и радови Пабла Пикаса и Салвадора Далија а поменута је и Ликовна колонија Власина са традицијом дугом 46 година која почиње за два дана.