Вести

МИНИСТАР ВУКОСАВЉЕВИЋ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ ЛЕСКОВАЦ

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је заједно са својим сарадницима посетио Лесковац и са градоначеником Лесковца др Гораном Цветановићем обишао институције културе града Лесковца.

Директор ове културне установе Мира Ниношевић упознала је министра Вукосављевића са новом сталном поставком Народног музеја „Времеплов лесковачког краја“ – са њеним првим делом од праисторије до ослобођења од Турака, преко експозиције друге фазе сталне поставке која је у изради. Директорка Ниношевић истакла да се у другој фази приказаје живот у Лесковцу од ослобођења Турака до 1941. године, након чега су заједнички обишли и простор у коме је планирана 3. фаза поставке – „Времеплов лесковачког краја – Лесковац, српски Манчестер.“ Биће приказане аутентичне занатске радионице, сеоске и градске собе тога доба и многи други изложбени елементи који ће дочарати аутентичност тог времена. Директорка Народног музеја Лесковац том приликом казала је да ће ова фаза сталне поставке приказати развој Лесковца од касабе до модерног европског града и да ће се овом причом заокружити целина и испричати прича о историји наших крајева, која се министру Вукосављевићу веома допала и чије отварање очекујемо марта наредне године, чије ће отварање увеличати долазак управо министра културе Владана Вукосављевића.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић био је у прилици да се упозна и са сталном поставком „Додирни прошлост“ која је намењена слепим и слабовидим лицима која је јединствена у Србији, док га је директорка Ниношевић упознала и са изложбом „Моравци и Французи – браћа по оружју“ која је била приказана у Културно-информативном центру у Паризу, а поменула је и велику изложбу „Ратни пут Моравске дивизије 1914-1918“ која је била изложена у галерији РТС-а.

Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић је заједно са министром Вукосављевићем обишао и галерију лесковачког Народног музеја, након чега је, на крају посете, министар изразио велико задовољство његовим функциоисањем.