Вести

МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ ОБИШЛА ТУНЕЛ ПРЕДЕЈАНЕ

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Зорана Михајловић изјавила је данас да се назире сигуран крај градње Коридора 10 кроз Србију, да ће најдужи тунел у изградњи у Србији - Манојле од 1,8 км бити пробијен у јуну, као и да ће најтежа деоница кроз Грделичку клисуру бити завршена у првом кварталу 2017. године.

Михајловићеве је обишла радове на јужном краку Коридора 10, на деонициЦаричина Долина - Владичин Хан, а затим и тунел Предејане. На тунелу Предајане који је дугачак 1.085 метара радило је око 190 домаћих радника. Тунел  је пробијен 20. априла, али је министарка изјавила да није хтела тада да обилази градилиште пошто је била у јеку предизборна кампања.

Зорана Михајловић је најавила да ће до краја јуна бити пробијен и најдужи тунел Манојле од 1,8 километара, а да је на Коридору 10 остало да се заврше још две деонице укупне дужине 34 километара.

Министарка је најавила да ће деоница ауто-пута кроз Грделичку клисуру бити завршена у првом кварталу 2017. године, а да ће остале деонице бити завршене до краја ове године.

На траси Коридора 10 на југу Србије, ка Македонској граници, остало је да се изгради аутопут на још око 34 километра - треба да се заврши деонице Грделица-Царичина Долина-Владичин Хан у дужини од 26,3 км и Српска Кућа-Левосоје у дужини од осам километара.

На делу од Грделице до Владичиног Хана налазиће се, заједно са паралелним путевима, укупно 108 мостова, од чега на главној деноници тридесетак.

- Ово је за Србију веома важан инфраструктурни пројекат, нисмо случајно овде. Данас је Дан победе и Дан Европе, ово је најважнији инфраструктурни пројекат у Србији - Коридор 10. Назире се сигуран крај, односно завршетак овог великог инфраструктурног пројекта и нема више питања да ли ће бити завршен, како смо обећали тако и завршавамо - рекла је Михајловић.

Према њеним речима, у претходне две године садашња влада је иза себе оставила више од 100 километара аутопутева, 276 мостова и друге инфраструктурне објекте.

Директор Коридора 10 Дмитар Ђуровић рекао је новинарима да ће тунел Предејане имати најмодернију опрему, а да је у тунелу Манојле остало да се пробије још 180 метара. Он је додао да је деоница ауто-пута од Грделице до Владичиног Хана изузетно тешка и да ће заједно са приступним путевима на њој бити укупно 108 мостова.

Шеф Европске инвестиционе банке у Србији Андреас Беикос је казао да је та банка 2009. потписала уговор за кредитирање Коридора 10 у укупној вредности 314 милиона евра и да је Србија до сада повукла 86 милиона.

-  Ово је део паневропског Коридора 10 и зато су ти пројекти веома важни - нагласио је Беикос додајући да ће Коридор 10 повезати Србију са околним земљама.

Он је додао да ЕИБ финансира градњу тунела Предејане са 15 милона евра.

Власник фирме "Цонсортиум Аллианце X" Валентин Трашлијев је казао да је на тој деоници ангажовано 350 и српских и бугарских радника.

Он је додао да ће тунел Предејане бити завршен у року, као и да је то један од најтежих објеката које је та компанија урадила од укупно 120 километара тунела до сада.

Трашлијев је захвалио Михајловићевој и на одличној сарадњи у реализацији тог пројекта.