Вести

Модернизација пољопривреде развојна шанса Србије

Мини хладњача представља пилот пројекат и добар пример поновног оживљавања задруга и задругарства, а све у циљу привлачења великих купаца на једно место. Опрему за хладњачу, вредности 1.750 000,00 динара набавила је, у оквиру пројекта, немачка донаторска организација ХЕЛП, а део средстава обезбедила је и локална самоуправа.

- Инсталирањем расхладне хладњаче капацитета 55 тона, стварају се услови за дистрибуцију пољопреивредних производа са једног места у расхлађеном стању, али, још важније, обезбеђују услови за привремено одлагање дистрибуције производа у случају да је то потребно због нарушеног односа цена на тржишту, нагласио је градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Он је додао да је лесковачки крај познат по пластеничкој производњи и да град улаже значајна средства у њен развој и осавремењивање. С тим у вези Цветановић је указао на значај пројекта електрификације поља који је спровело Министарство пољопривреде уз финансијску подршку Светске банке. Циљ пројекта је да се обезбеди електрична енергија до пољопривредних парцела у сеоским атарима и омогући пољопривредним газдинствима да за обављање редовних агротехничких мера користе електромоторе, уместо мотора са унутрашњим сагоревањем. Тиме се остварује финансијска уштеда до 10 пута, односно од 3.000 - 5.000 еура а у појединим случајевима и до 7 000 еура годишње по газдинству.

Овим пројектом добијају се потпуно електрификована поља на површини од преко 200 хектара у 5 села, медју којима је и село Свирце.