Вести

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДРЖАВНОСТИ

 

 

Данас Србија,  поштујући међународне норме, уважавајући пријатеље из целог света, гради модерну државу, признату и све више поштовану у свету, рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић на пријему у Свечаној сали града, приређеном поводом Дана државности Републике Србије.

Поздрављајући присутне, градоначелник је овом приликом подсетио да је Сретење симбол обновљене српске државности и борбе за национално и грађанско ослобођење.

- Сретењски устав уградио је вредности које данашња модерна Србија настоји да унапређује и примењује у свакодневном животу. Стремећи том циљу, најважније је да свако од нас, који је изабран од грађана на неку од локалних или републичких функција, посвећено ради на изградњи  ефикасне државе - рекао је Цветановић.

Он је изразио уверење да су Лесковац и Србија на добром путу.

 

- На функцији градоначелника Лесковца налазим се нешто више од три године. Верујем да сам са својим тимом радио вредно и поштено на уређењу и модернизацији нашег града,   покушавајући да задовољимо резноврсне потребе грађана - додао је градоначелник Цветановић.  

15. фебруара 1804. године, на Сретење, након збора у Орашцу,  почео је Први српски устанак. Истог дана, 31 годину касније, у Крагујевцу, донет је Сретењски устав,  први устав Србије.

Поводом Дана државности Републике Србије, 15. фебруар, председник Србије Томислав Николић доделио је одликовања појединцима, институцијама, припадницима Министарства одбране и Војске Србије.

 

Након тога приређен је и свечани пријем у згради Генералног секретаријата председника, на којем су између осталих присуствовали и градоначелник Лесковца Горан Цветановић и начелник Јабланичког управног округа Божидар Стојиљковић.