Вести

ОДГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ГРО ЦВЕТАНОВИЋА НА ПИТАЊЕ О ГЕНЕТИЧАРУ СТОЈКОВИЋУ

На конференцији др Горан Цветановић упитан је да прокоментарише актуелну вест о одласку генетичара Mиодрага Стојковића из Србије.

Цветановић је овом приликом истакао да је Стојковић имао добре услове за рад у Лесковцу и да није имао никакве баријере за свој рад.

Он је подсетио на то да је град Лесковац значајно допринео да клиника „Спебо“ почне са радом поменувши уговор о закупу на неодређено време склопљн 2004. године на основу ког је двоспратне кућа у улици Норвежанској која је била у власништву града - кућа бившег председника општине претворена у клинику.

Цветановић је додао да је у то време у реновирење и адаптицију објекта уложено 22 милиона динара, да је клиника „Спебо“ добила одређена средства и преко  Фонда за развој града Лесковца, али и да је за потребе куповине опреме за научну делатност добила бесповратна средства од Националног инвестиционог плана Републике Србије у вредности од 10 милиона динара. „Град је био спреман и тих 10 милиона да му да, али Стојковић је рекао да нема потребе,“ – казао је Цветановић.

Цветановић је истакао и то да је 108 парова са териоторије града Лесковца било подвргнуто поступку вантелесне оплодње зато што је у то време Цветановић, као председник Скупштине, потипсао уговор којим се “Спебо“ обавезао да ће бесплатно обавити поступак вантелесне оплоднње за три пара месечно.

Он је додао да је, нажалост, клиника “Спебо“ на дну по успешности обављених вантелесних оплодњи, према подацима који су преузети са званине презентације Републичког фонда за здравствено осигурање.

Приликом свог одговора Цветановић се осврнуо на то да Град Лесковац за поступак вантелесне оплодње издваја пет милиона годишње и да већина парова којима се одобре средства тај поступак обављају на клиници “Спебо“.

Цветановић је додао да мисли да је проблем са Стојковићем то што су се његова истраживања свела на стерилитет, а требало је да истражује и матичне ћелије, и то да се стерилитетом бави пуно клиника у Србији и да сматра да је проблем настао када је Ђилас Стојковићу обећао да ће бити министар науке.

Председник ГрО СНС Лесковац на конференцији за медије казао је и да су повећана издвајања за научне истраживаче са 48.021 динар у 2011. години, на то да је у прошлој години издвајање било 78.143 динара, да је повећана скоро 70-80% и додао да је била 87.506, а повећана је на 105.000 динара, истичући да можда није довољно, али ипак се издваја за њихов рад и та цифра се стално увећава.