Вести

ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЦЕНТРА ЗА РАЗВОЈ ЈАБЛАНИЧКОГ И ПЧИЊСКОГ ОКРУГА

У просторијама Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа одржана је 29. седница којом је председавао градоначелник Лесковца и председник Скупштине оснивача ЦРЈП, др Горан Цветановић.

Поред градоначелника Цветановића седници су присуствовали и председници и представници општина Јабланичког и Пчињског округа. Тачке дневног реда на седници тицале су се Извештаја о раду Центра за 2018. Плана рада за 2019. годину.

„Као председник Скупштине оснивача могу да кажем да Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа бележи успешну предходну годину. У прошлој години, Центар за развој је реализовао 18 пројеката локалног, регионалног и међурегионалног карактера.

Посебно бих издвојио два регионална пројекта. Један који све градове и општине овог региона припрема за предстојећи суседски програм Србија - Северна Македонија. Други пројекат који се односио на мере популационе политике са циљем да омогући задржавање и повећање постојећег нивоа рађања деце.

Центар за развој сарађивао је и са сваком од 13 општина региона понаособ и помагао у дефинисању и изради пројекта. Више од десет реализованих пројеката решавали су проблеме локалне заједнице и проблеме грађана.

Регионални пројекти ће и ове године бити приоритет у раду Центра са циљем умрежавања градова и општина Јабланичког и Пчињског округа“ – казао је градоначелник и председник Скупштине ЦРЈП др Горан Цветановић.

Директорка Центра, Драгана Белензада казала је:

„2018. била је веома успешна година за Ценар за развој. Имали смо 2 регионална пројекта, на једном је било 12 партнера, на другом 4, успешно смо вршили четворогодишњи пројекат који је финансирао USAID, дефинисали смо конкретне локалне пројекте који су били приоритети за сваку локлану самоуправу и успешно их импелемнтирали. Напоменула бих да смо прошле године први пут остварили сарадњу са Министарством без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој, затим са Министарством задуженог за демографију и популациону политику, са Министарством за европске интеграције и све је то резултирало, једним успешним радом. Не бих запоставила сарадњу са Развојном агенцијом Србије где је захваљујући Центру за развој у Јабланичком и Пчињском округу 36 корисника су добила преко 21 милион динара да започну и унапреде своје пословање. Тренутно имамо 9 пројеката, имамо данас потписивање за још један регионални пројекат који је изузетно значајан. Све ове активности не бисмо могли да реализујемо без оснивача, без подршке председника Скупштине др Горана Цветановића.“

„Једна од активности је и пројекат који ћемо предати заједно са 10 јединица локалних самоуправа. У питању је „Паметна специјализација полуга регионалног развоја“ којим дефинишемо који су то могућности напретка Јабланичког и Пчињског округа које се тичу регионалног и економског развоја,“ – додала је Белензада.