Вести

Омладина СНС-а обележила Светски дан напуштених животиња

Под слоганом „Ваше мало, њима значи много“, омладина Српске Напредне Странке данас је обележила Светски дан напуштених животиња. Са штанда испред Робне куће омладинци су упутили позив суграђанима да посете лесковачки азил, удоме пса или мачку, и на тај начин помогну да се број напуштених животиња у нашој локалној заједници смањи. Такође, апеловали су и да својим прилозима у храни у облику гранула или бајатог хлеба, суграђани помогну рад азила у који се збрињавају животиње.

Светски дан напуштених животиња обележава се два пута у току године: четвртог априла и треће суботе у августу. Иницијатива да ове животиње имају своја два дана потекла је од холандских активиста у циљу подизања свести људи о важности овог проблема. Нажалост, мали је број људи који самоиницијативно купе храну, удоме пса или мачку и помогну смањењу њиховог броја на улицама.

Тренутно нема тачних података колики је број напуштених животиња у Лесковцу, али према подацима из азила у њему је тренутно збринуто преко 260 одраслих паса и 40 штенади. У Србији постоји закон о добробити животиња, као и санкције за било какав вид њиховог злостављања и мучења, али нажалост и мали број пријава за ова дела.