Вести

ОТВОРЕН ПРОГРАМ ЗА ПРЕКОГРАНИЧНУ САРАДЊУ СРБИЈЕ И СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ

У Свечаној сали Града Лесковца у присуству Његове екселенције Сема Фабриција, министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, министра за локалну самоуправу Северне Македоније Горана Милевског, помоћника министра финансија Марка Јовановића и домаћина градоначелника Лесковца др Горана Цветановића представљен је Програм прекограничне сарадње Републике Србије и Републике Северне Македоније и најављено отварање Првог позива за подношење предлога пројеката у оквиру овог програма.

Уводну реч на скупу дао је градоначелник Лесковца др Горан Цветановић.

„Данас је Лесковац град у коме се пише нова страна историје у сарадњи две суседне земље, Србије и Северне Македоније, а уз подршку Европске уније. Данас обележавамо један нови почетак, и нову визију развоја наше две земље кроз заједничке пројектне активности. Окупили смо се како бисмо показали да смо и до сада били добри пријатељи, али да ће сада, захваљући подршци Европске Уније и наше две Владе, наши грађани добити и нове могућности“ – казао је градоначелник Цветановић и подсетио на улагања Европске уније у Лесковцу.

„Свакако, једна од најзначајнијих инвестиција је изградња прве фазе Постојења за пречишћавање отпадних вода – линије воде са 10,4 милиона евра, док је изградња друге фазе – линије муља у вредности од 4,2 милиона евра у току. Такође, значајни пројекат реализован у нашем граду је и увођење Географско-информационог система а који је вредан преко хиљаде евра, као и изградња секундарне водоводне мреже у Вучју са око 180 хиљада евра. Поменућу и просвету, односно енергетску санацију ОШ „Трајко Стаменковић“ у вредности од такође преко 100 хиљада евра али и предстојеће пројекте – санацију ОШ „Васа Пелагић“ која нас очекује у току ове недеље, вредности око 215 хиљада евра и ПДР за Скобаљић град у вредности од око 15 хиљада евра и Географско-информациони систем -„Унапређење препознатљивости туристичког потенцијала. града Лесковца и општине Бојник“ вредности 88.130 евра.

Градоначелник се захвали представницима Европске уније, председнику Вучићу и Влади Републике Србије и додао да без регионалног развоја нема просперитета читаве Србије.

„Радујем се сарадњи са вама, са Северном Македонијом. Као председник Скупштине Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа више пута сам био гост Северне Македоније и Скопља, где смо направили прве и најважније кораке за успостављање сарадње. Желимо да се сећамо славне прошлости, да бисмо заједно мењали садашњост, да наша деца имају бољу будућност“ – закључио је градоначелник Цветановић.

Марко Јовановић помоћник министра финансија из Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније на скупу је казао да је овај сектор путем предприступних фондова у 2013. потписао 143 уговора вредности преко 130 милиона евра, а позитивни тренд је настављен иу 2014. години и додао да ће искуство са преко 200 потписаних уговора ће се применити и у имплементацији овог уговора са колегама из Северне Македоније.

„Вредности програма се огледају у креирању заједничког погледа на будућност и заједничких циљева. Наставићемо да се трудимо да заједничким силама реализујемо сваки пројекат и да будемо корак по корак ближе Европској унији“.

Амбасадор Сем Фабрици поздравио је све присутне и исказао велико задовољство што присуствује отварању првог прекограничног програма између Републике Србије и Северне Македоније.

Нагласио је да „Имамо и једно гесло овог програма, а то је добри пријатељи – нове прилике, што представља и суштину овог програма. Једно од првих принципа у ЕУ јесте управо рад на добросуседским односима и стварању добрих односа између двеју суседних земаља. Други принцип јесте да се пријатељима дају могућности.“

Изразио је жељу да и Северна Македонија, као Србија, крене путем приступања Европској унији, у циљу стварања добробити за њихово становништво.

„Подршка овом програму ЕУ даје у виду бесповратне помоћи у износу од 3,5 милиона евра и овај пројекат треба да отвори нове могућности, нове прилике да се у овим областима, у регионима додатно развија. већ су поменуте одређене области попут туризма, инфраструктуре, заштите животне средине, али није само реч о унапређењу у овим областима, већ се такође ради и о стварању и унапређењу механизама сарадње између локалног и националног нивоа на реализацији пројекта.“

Министар за локалну самоуправу Републике Северне Македоније Горан Милевски се захвалио на гостопримству и истакао да је ово значајан дан за јер представља наставак пријатељства и сарадње, повезивање на енергетском, инфраструктурном, килтуролошком нивоу двају земаља. Он је истакао да ће будућа сарадња ојачати традиционално добре суседске односе и приближити и Србију у Северну Македонију њиховом крајњем циљу, а то је чланство у Европској Унији. Заједнички пројекти у оквиру овог програма имају и финансијски значај јер сва средства обезбеђује Европска унија, а то је сума од 3,5 милиона евра.

Јадранка Јоксимовић, министарка европских интеграција у Влади Републике Србије, на самом почетку казала је да је повод данашњег окупљања врло важан јер први пут успостављамо прекограничну сарадњу са Републиком Северном Македонијом. Србија и Македонија су земље које имају заједничку европску аспирацију и зато Србија подржава Македонију на том путу.

Прекогранична сарадња је један посебан вид који ЕУ нуди земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима управо да би се с речи прешли на дело, а Србија то и ради. „Суштина регионалног развоја јесте и онога што је кохезиона политика ЕУ, смањивање неједнакости у развоју региона, али и чињеница да ниједан грађанин наше земље, ни у једном крају наше земље не сме да буде заобиђен у овом процесу развоја и да свако мора да осети неку корист од процеса европских интеграција. Ми имамо као земља кандидат, до сада, већ врло успешне пројекте прекограничне сарадње са Хрватском, Мађарском, Бугарском, Румунијом, БиХ, Црном Гором и заиста је било од великог интереса и значаја ово што смо у 2015. покренули, а  2016. је са Северном Македонијом Европска комисија одобрила пројекат.“

Ово је почетни пројекат, али уколико се покаже успешност и заинтересованост у наредним годинама могу се очекивати значајнији износи. Чак и мањи износи могу бити од значаја за области за које у буџету неће бити довољно средстава, и управо су ова бесповратна средства решење.

Како је нагласила министарка Јоксимовић, ово представља први позив који се отвара, вредност средстава је 1 260 000 евра, и позив траје до краја септембра.

На крају је истакла да Србија развија своју коалицију партнерстава, и у региону и у свету, желимо пријатеље, добре економске и политичке односе и прекограничну сарадњу.