Вести

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ГОСПОДИН ИРИНЕЈ ОДРЖАО ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У ПРЕДЕЈАНУ

Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј данас је, са Његовим Преосвештенством Епископом нишким господином Арсенијем, у присуству великог броја верника одржао свету архијерејску литургију у храму Светог Архангела Гаврила у Предејану.

Након литургије Патријарх је одржао беседу у којој је позвао све Србе и вернике да чувају веру, Светосавско хришћанство, традицију и историју, али и да историју богате како би је оставили својим потомцима, како су је преци оставили њима. „Уколико се тога држимо, браћо и сестре, нећемо ишчезнути. Нас не држи сила топова и оружја. Нас држи сила културе, сила наше вере“ – поручио је Патријарх окупљеним верницима.

На крају, Патријарх се захвалио свима који су допринели обнови и рехабилитацији храма Светог Архангела Гаврила у Предејану и уручио орден Светог Саве другог реда, ордење Светог краља Милутина, грамате и захвалнице. Након градоначелника Лесковца др Горана Цветановића, кога је Патријарх српски Иринеј одликовао орденом Светог Саве у манастиру Светог Јована у Јашуњи, приликом обележавања 500 година постојања овoг манастира, данас су овим орденом одликовани супружници, Марина и Драган Павловић за несебичну материјалу помоћ приликом обнове храма у Предејану. Орденом Светог краља Милутина, којим на јубилеју у Јашуњи одликована Скупштина Града Лесковца, данас су одликовани Драган Савић и Милча Ђекић, док су бројним верницима, који су такође допринели уређењу храма, уручене грамате и захвалнице.