Вести

Подела ружа и мотивационих порука поводом Осмог марта

Форум жена Градског одбора Српске напредне странке Лесковац је и данас, традиционално, поводом Дана жена, суграђанима делио руже и мотивационе поруке.

Све даме које су данас прошле градским тргом добиле су цвет и мотивациону поруку. Акцију је подржао и председник ГрО СНС Лесковац др сци. мед. Горан Цветановић.

Кристина Васиљковић председница Форума жена данас се обратила медијима овим поводом и казала:

"Међународни дан жена проистекао је из радничког покрета, а Уједињене нације су га признале као догађај који се обележава на годишњем нивоу. Идеја да се установи међународни празник потекла је од жене по имену Клара Цеткин, која је то предложила 1910. године на Међународној конференцији жена у Копенхагену. Прва парола коју су 1996. године усвојиле Уједињене нације била је „Славимо прошлост, планирамо будућност“.
И данас, после толико година, више од једног века борбе за права жена, можемо да кажемо да се положај жена јесте мењао кроз историју, али да се тадашња парола и сада може употребити, јер данас се сећамо оних жена које су утрле пут којим ми данас ходамо, борећи се својим животом, пред вековима предрасуда, за социјалну, економску, политичку једнакост и равноправност. У остваривање женских права уткана је снага свих жена света, јер жене јесу енергија која покреће свет и ово јесте наш дан и треба да се помене у каквом смо положају данас. Гледајући нашу земљу, наш град, нема области и професије, где жене нису оствариле озбиљне, значајне резултате. Српска напредна странка препознаје и уважава знање, таленте, компетенције, одговорност и одлучност, које жене поседују, зато имамо већ годинама уназад, жене постављене на одговорним позицијама, на местима одлучивања, имали смо жену на челу извршне власти као председницу Владе, затим многа Министарства која су водиле жене, челну позицију Народне скупштине такође је имала жена, када погледамо народне посланице или одборнице у нашој Скупштини, жене имају значајан део учешћа са ове позиције, јер су управо у редовима одлучивања и имају право гласа. Многи нови Закони и Стратегије, усвојени су, а управо се тичу жена и бољег положаја и квалитетнијег живота (Закон о родној равноправности, Стратегија за родну равноправност, акциони план за имплементацију ове стратегије у потпуности, Стратегија за спречавање и борбу против родно сензитивног или родно заснованог насиља над женама и насиља у породици), основано је и међуресорно координационо тело за родну равноправност. Све урађено до сада, мења слику и положај жена који имамо и уживамо, свака од нас, данас.
Обзиром на све наведено, истакла бих значај уважавања и емпатије коју ми саме, као жене, треба да имамо међу собом. Уколико смо уважене од својих лидера, надређених, и имамо прилику да својим ставом и залагањем и радом, мељамо нешто и доприносимо развоју, оно што можемо такође саме да променимо је и већа подршка коју требамо да пружамо једна другој, зато је оно чиме се ми у Форуму жена водимо, управо парола „буди добра жена другој жени“."