Вести

ПОДЕЉЕНО 300 САДНИЦА ТРЕШАЊА

Данас је на две локације у граду - на пијацама преко пута Лидла и преко пута Зелене пијаце чланови Градског одбора Српске напредне странке Лесковац поделили су укупно 300 садница трешања. Саднице су донација расадника СИЛВЕР, Светислава Пешића из Пресечине.
Тамара Вељковић из расадника Силвер, је на конференцији за медије, рекла је следеће:
„Повећавањем воћарске производње значајно су повецани приноси, али су и створени многобројни проблеми. Све је већа употреба хемијских синтетичких производа. Њихова велика употреба, сем што поскупљује производњу, утиче и на измену квалитета животне средине и повећава количину остатака пестицида у плодовима.
Да би се смањили ризици производње и да би се испоштовали европски стандарди, уведена је у праксу интегрална производња воћа.
У питању је економски исплатива производња која се заснива на научним принципима у производњи. Нпр. Третирање воћа врши се само ако бројност штеточина пређе праг толеранције.
У интегралној производњи користе се пестициди који су на зеленој и жутој листи, тј.безбедни за животну околину. Посебна пажња мора бити посвећена заштитним оградама, утринама и заштитним појасевима.
У интегралној производњи поштују се следећи принципи:
Поштовање плодореда,
Ђубрење на основу контроле плодности земљишта,
Редовна употреба органског ђубрива,
Минимализација у обради земљишта,
Избор воћних врста и сорти које су толерантне и отпорне на важније изазиваче болести и штеточине,
Битан је избор и квалитетног и сертификованог садног материјала,
Поштовање принципа бербе, складиштења и чувања плодова.
Циљ овакве производње је између осталог и најбитнији фактор заштита животне средине.“
Градски одбор српске напредне странке дели грађанима годинама уназад саднице воћа, сваког пролећа и сваке јесени. Традиција ће се наставити и у наредном периоду.