Вести

Потписан угоор о реализацији треће фазе изградње Постројења за пречишћавање отпадниих вода

Потписан угоор о реализацији треће фазе изградње Постројења за пречишћавање отпадниих вода
Министар енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић, амбасадор Холандије у Србији и градоначелник Лесковца др Горан Цветановић, потписали су данас у Лесковцу уговор о реализацији III фазе пројекта „Управљање отпадним водама града Лесковца“, која обухвата изградњу 88 км канализационе мреже у двадесетак насеља у предграђу и рубовима градског подручја.
Ова фаза се финансира преко ОРИО програма холандске владе у износу од 7.910.000 евра. Градоначелник Цветановић захвалио се амбасадору Холандије на разумевању и препознавању приоритета за решавање комуналних проблема наше локалне заједнице. Радови на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода су отпочели октобра прошле године а завршетак је планиран за крај 2015. године.
Изградњом канализационе мреже, сва насеља биће повезана са централним системом градске канализације и њихове отпадне воде ће бити усмерене на будуће постројење за пречишћавање отпадних вода. Изградња канализационе мреже у овим насељима имаће и велики допринос за аграрну политику нашег краја, јер ће се унапредити услови за производњу здраве хране.
Цветановић је нагласио да Лесковац има регионалну депонију Жељковац, фабрику воде у Горини, и да ће реализацијом овог пројекта, град бити у потпуности комунално опремљен. Додао је да ће се завршетком пројекта град сврстати у групу ретких градова у Србији који имају потпуни комунални ред и еколошки здраву средину, што може бити један од значаних аргумената за привлачење страних инвеститора.
Министар Михајловић нагласила је да Министарство енергетике помаже локалним самоуправама да реализују важне пројекте и захвалила се холандској влади на сарадњи и подршци коју пружа Србији у циљу решавања горућих проблема везаних за екологију и очување животне средине.