Вести

Радови na постројењу теку по плану

 

Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић и представник консултантске куће  из  Холандије, коју је ангазовала Холандска влада,  потписали су данас у Лесковцу уговор вредан 240 000 евра који је везан за реализацију III фазе овог пројекта - изградње канализационе мреже за села која гравитирају ка постројењу у дужини од 88 километара.
Град Лесковац  се уговором обавезао да у наредних 15 дана уплатити најпре 90 хиљада евра,  а затим и остатак динамиком која је предвиђена уговором.Данас потисани уговор је даља реализација уговора који су, средином фебруара, у Лесковцу потписали  тадашња министарка енергетике, развоја и заштите животне средине, г-ђе Зорана Михајловић  и холандски амбасадор у нашој земљи.

Из овог уговора уследила је обавеза града Лесковца да инвестира 240 000 евра , што чини 50%  развојне фазе овог дела пројекта, која траје 9 месеци.

Проширењем канализационе мреже  сва насеља биће повезана са централним системом градске канализације и њихове отпадне воде ће бити усмерене на будуће постројење за пречишћавање отпадних вода.

Имплементацијом ове фазе пројекта директну корист ће имати око 20.000 становника у  селима која гравитирају ка постројењу за пречишћавање отпадних вода. Изградња канализационе мреже у овим насељима имаће и велики допринос за аграрну политику нашег краја, јер ће се унапредити услови за производњу здраве хране.

Представник Холандске Владе у Србији Душко Крсмановић је потврдио да је ово последњи пројекат који холандска влада реализује у Србији директно и да ће даља сарадња тећи преко предприступних фондова. Он је изразио наду да ће радови на завршетку постројења тећи утврженом динамиком и дас ће до краје 2015. године Лесковац пустити у рад ову капиталну инвестицију.