Вести

САВЕТОВАЊЕ НА ТЕМУ УЧЕНИЧКИХ ЗАДРУГА У ОРГАНИЗАЦИЈИ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ У ЛЕСКОВЦУ

У Техничкој школи „Раде Металац“ одржано је саветовање за директоре основних школа и предшколских установа са територије Школске управе Лесковац и из свих општина Јабланичког и Пчињског округа, на тему „Ученичке задруге“. Саветовање је отворила Весна Недељковић, помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање.

Бранкица Стаменковић, члан Градског већа задужена за образовање, спорт и омладину присустовала је саветовању и казала следеће:

„У последњих 7 дана смо имали и посету представника Министарства просвете задужених за дуално образовање на челу са помоћницом Грујић, затим смо имали и посету проф. др Бранислава Јеремића потпредседника Савета за високо образовање и данас смо са ових саветовањем заокружавамо једну велику целину, и драго ми је да Министарство види нас као партнера, а да и ми на тај начин видимо да је наш рад у домену образовања препознат и од стране њих.“

„Драго ми је да данас можемо да чујемо и пример добре праксе, да покупимо неке нове идеје и да у наредном периоду нама буде циљ да свака наша школа има бар једну ученичку задругу са којом ће моћи да се представи другим локалним самоуправама као пример добре праксе,“ – додала је Стаменкоићева.

Данко Данковић, директор Техничке школе „Раде Металац“ поздравио је скуп, пожелео добродошлицу и истакао да су тема овог скупа „Ученичке задруге“.

„Техничка школа „Раде Металац“ има дугу традицију када је у питању задругарство, већ двадесетак година. Ове године смо пререгистровали по новом правилнику ученичку задугу и од пре месец ипо дана она ради по новим правилима. Иначе, у школи имамо доста ученичких компанија, и доста ученика који су активни чланови ученичких задруга, где развијају своје креативне способности и показују свој предузетнички дух и усмеравају се на производне процесе и радне активности.“

„Били смо веома поносни кад су наше школе биле пример дуалног образовања другим општинама да би могле да уче и да се овако образују. Поносна сам и то што је министар просвете већ најавио, да од наредне школске године имамо једносменски рад, имамо 14 школа са територије наше школске управе, 7 из Јабланичког и 7 из Пчињског округа које ће учествовати у овом пројекту,“ -казала је Марина Илић, начелник Школске управе Лесковац.

Весна Недељковић, помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање отворила је званично овај скуп и казала:

„Ми смо сада одлични партнери у смислу сарадње министарства и локалне самоуправе. Порука коју данас треба да вам пренесем, једним делом се тиче завршног испита, и то је нешто о чему ћу ја данас највише говорити. Моје колеге ће говорити о лепшим темама, о формирању ученичких задруга, о свим изазовима који су пред нама, наравно о лепим, али и о оним који могу представљати проблем. Задруге нису само ту да би доносиле профит, постоји социјално предузетништво и то је веома значајно истаћи, јер сви заборављају. Ово саветовање ученичким задругама ће показати како и на који начин можете да унапредите рад својих школа.“