Вести

Трибина СНС у Вучју: Приоритети изградња водоводне мреже и проналажење стратешког партнера за "Поречје"

Предизборна трибина Српске напредне странке и њених коалиционих партнера, одржана је и у препуној сали Дома културе у Вучју.

 Одборнички кандидат на листи за локалне изборе, Братислав Бата Анђелковић, уметник из тог места, подсетио је на природне лепоте вучјанског краја и убрзани индустријски и привредни развој некадашње општине у периоду до 1960. године.

- Због немара разних локалних власти, тада је све стало, почело да бледи и нестаје, али се данас, захваљујући садашњем градоначелнику, ситуација променила на боље. У току његовог мандата, 2008. године уређена је пијаца у овом месту, а купалиште на Вучјанки, једно од најлепших у Србији, добија нов изглед. Реновирана је зграда Дома културе, а Водосистем Барје се полако приближава целом поречком крају, рекао је Бата Анђелковић.

- То су значајни кораци за све становнике Вучја, јер нам даје наду да се, након деценија пропадања, неко бави овим местом и да је неком до овог места заиста стало. Као одборнички кандидат, борићу се да Вучју вратимо стари сјај и да ово место развијемо, како би млади људи имали наду и жељу да овде граде своју будућност - поручио је Анђелковић.

- Косара Илић, директорка лесковачког „Водовода“, говорила је о најзначајнијем пројекту за становнике поречког краја - изградњи водоводне мреже. Свако место добиће воду, јер су град и „Водовод“ интензивно радили на томе. Захваљујући инвестицијама које град спровео у вучјанском крају, изградњом главног прстена створени су услови за изградњу секундарне мреже, како би се приступило прикључивању. Очекује се предаја водоводне мреже која је завршена, и довођење воде до домова грађана. Изграђен је главни довод до Жабљана, преко Бунушког Чифлука, Горње и Доње Бунуше, до Радоњице у току је изградња разводне мреже, како би се комплетирао цео систем - објаснила је Косара Илић.

- Агенција за локални економски развој је аплицирала, пројектом „Водовода“, за секундарну межу у самом Вучју и очекујемо позитиван исход. Завршетком изградње секундарне мреже у дужини од 6.430 метара, целокупна стара мрежа биће стављена ван функције и биће замењена новом. Грађани ће бити прикључени на контролисан систем водоснабдевања, који представља једини безбедан систем када је заштита здравља у питању. Градске институције предвиделе су израду пројектне документације као први корак за добијање воде у Стројковцу, Горини, Брзи, Мирошевцу и Тодоровцу, и, одмах по добијању грађевинске дозволе, почеће зградња водоводне мреже у овим насељима - додала је она.

Косара Илић позвала је присутне да подрже политику опције која вреднује способности жена, па им зато, како је рекла, даје простора у струци, друштвеном животу, политици...

Марија Ракић кандидат Српске напредне странке за народног посланика, говорила је о бризи локалне власти за осетљиве категорије становништва, о улагањима у образовање, стварању једнаких шанси и могућности за децу из свих делова града, о помоћи породиљама, подршци талентима, стипендијама за најбоље студенте и спортисте.

Јасмина Ранђеловић, кандидат за одборника испред СНС-а на листи “Александар Вучић - Србија побеђује“, говорила је о подршци коју је, још као успешан студент,са просеком 9.81, добијала од града, као и настојањима локалне самоуправе да младим, образованим људима пружи шанса да раде, како би они остали у Лесковцу.

- У периоду између два мандата, у којима сам био градоначелник, у Вучју време као да је било заустављено, јер у периоду владавине “демократа” у овом месту није урађено апсолутно ништа. Морали смо да наставимо оно што смо сами започели, да обновимо школе, месне заједнице, амбуланте, уредимо путеве, дечија игралишта и паркове, очистимо деценијама гомилано смеће са депонија. Оно што нам следи у наредном мандате је проналазак стратешког партнера за “Поречје” - обећао је Вучјанцима, председник ГрО СНС, Гора Цветановић.

- Били смо упорни да сачувамо “Јуру” у Лесковцу, а тако ће бити и са Пољопривредним комбинатом из Вучја. Даћемо све од себе да нађемо добар модел за добру компанију као што је “Поречје” - додао је Цветановић.

Први човек лесковачких напредњака синоћ је прокоментарисао најважнија програмска начела, које је у овој кампањи промовисала Демократска странка.

- Кажу да ће се залагати да труднице и породиље воде бригу само о свом потомству, да нам млади више не беже из града, а да субвенције не добијају само страни инвеститори. То говоре они иза којих је остало 9 милиона дуга према младим мајкама, који су у гасили фабрике и без посла оставили 20 хиљада људи, а компанији “Јура” за свако радно место давали по 7000 евра. Ми смо сва дуговања измирили, у протекле три године је 975 студената добило стипендију, а 13 лекара прима плату од локалне самоуправе, јер желимо да младе и перспективне људе задржимо у Лесковцу. Са “Јуром” смо потписали нови уговор по коме ће свих 1500 радника наставити да ради, а биће места још за 700 наших суграђана у овој години. И притом овој компанији нисмо дали ни један једини динар, па се питам ко је давао субвенције страним инвеститорима, они или ми - рекао је, између осталог, Цветановић.

 

На синоћњем скупу, присутне су, у паузама, забављали глумац Драган Божа Марјановић и солиста Миша Петронијевић.