Вести

ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА У ЛЕСКОВЦУ

Заштитник грађана, Зоран Пашалић, данас је боравио у Лесковцу и у канцеларији у Народној библиотеци, разговарао са свим заинтересованим Лесковчанима.

Након пријема грађана, Пашалића је примио градоначелник Лесковца др Горан Цветановић. Тема њиховог разговора били су проблеми Лесковчана који су данас изнети. Тим поводом, након састанка, градоначелник и заштитник грађана одржали су конференцију за медије.

На конференцији градоначелник Цветановић рекао је следеће:

„Граду Лесковцу је отвореност ка грађанима од изузетне важности. Тежимо да обезбедимо и унапредимо поштовање слобода и права свих суграђана, да им будемо доступни и у њиховој служби. Водимо се тиме да су жива реч и комуникација са народом од изузетне важности. Наша доступност огледа се у томе што поред већ традиционалног Дана отворених врата, који организујемо неколико пута годишње, члан Градског већа, Владимир Бранковић, два пута недељно прима грађане, разговара са њима и координира са надлежним институцијама. Поред тога, моји сарадници и ја смо свакодневно на терену где смо такође доступни свим суграђанима.“ И додао да су доказ за приступачност две награде додељене граду од стране Заштитника грађана и то награда за развој свих облика приступачности у 2017. години, као и награде за допринос развоју приступачности садржаја у области културе у 2019. години. Друга награда нам је припала захваљујући изложби „Додирни прошлост“ Народног музеја.

„Још једном вам захваљујем што сте данас у Лесковцу, што сте отворили врата нашим суграђанима и надам се да ће овакви сусрети унапредити сваки вид будуће сарадње између вас као Заштитника грађана и грађана града Лесковца и свих институција наше локалне самоуправе2 – рекао је на крају свог обраћања градоначелник.

Господин Зоран Пашалић је изразио своје велико задовољство и част да у име институције Заштитника грађана поздрави новинаре, све грађане Лесковца и градоначелника др Горана Цветановића. Он је истакао да је ово девета посета Заштитника грађана од 13 одабраних градова у Републици Србији чији циљ је директан контакт са грађанима који нису у могућности да му се обрате у његовом седишту у Београду. На овај начин се грађани упознају и са функцијом ове институције и начином на који она може да их заштити.

У последњих 10 година, колико постоји овај орган, било 725 притужби, које се углавном нису односиле на рад локалне самоуправе. Проблеми који највише тиште грађане су из имовиско-правне и социо-економске сфере. И та ситуација је пресликана и у Лесковцу. Он је истакао да је кључ за решење изнесених проблема у доброј и коректној сарадњи са локалном самоуправом која је овом посетом учвршћена и ојачана, на чему се захвалио градоначелнику.

„Добра сарадња са локалном самоуправом гарантује да ће изнесени проблеми одмах бити решени. Немам обичај да хвалим локалну или извршну власт, али Лесковац је заиста пример врло, врло импозантног града Републике Србије. Градоначелник је говорио о приступачности, ја могу да говорим о смештају и бризи о старијим лицима, што баш није обележје градова у Србији, као и о најнемоћнијој групи, а то су деца са посебним потребама. А оно што је мене заиста импресионирало је улагање у културу у Лесковцу. Заиста могу да кажем да су резултати импозантни и убеђен сам да ће се град и даље развијати.“